Coraz to nowsze badania dowodzą, że to co jemy, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego wzroku. Okazuje się, że możemy dużo zdziałać przestrzegając prawidłowej i smacznej diety.
Zadajmy sobie pytanie, czy robimy wszystko, aby nasz najważniejszy zmysł jakim jest nasz wzrok działał jak najlepiej? Co moglibyśmy jeszcze dodatkowo zrobić, aby go wzmocnić, żeby jak najdłużej nam służył?
To co od nas zależy to zbilansowana dieta oraz regularna aktywność fizyczna; oczywiście najlepiej na świeżym powietrzu! Również ćwiczenia samych oczu przy długotrwałej pracy w bliży (takie jak spoglądanie na rzeczy leżące daleko) mają na nas zbawienny wpływ.
Wszystkie te działania mogą nas uchronić przed większością problemów z oczami i sprawić, że oprócz sprawnego wzroku, będziemy się cieszyć dobrym zdrowiem i świetnym samopoczuciem.
Aby zachować przede wszystkim młodość naszych oczu ale również całego organizmu powinniśmy jak najczęściej sięgać po takie produkty jak czerwona papryka, dynia i jej pestki, jarmuż, szpinak, czarna porzeczka, cytrusy, natka pietruszki, aronia, czarna porzeczka, czy ciemne winogrona.
Cudownie wpływają na nasze oczy również tłuste ryby, takie jak makrela, łosoś, tuńczyk, halibut, a także żółtka jaja oraz orzechy włoskie. Warto pamiętać o też o brokułach, brukselkach, cukinii, czy kukurydzy.
Warto wspomnieć o niezawodnej marchewce i jej pozytywnym wpływie na nasze piękne oczy. Czy ta dieta nie brzmi smakowicie?
Sprawdź stan swojego wzroku korzystając z pomocy specjalistów w KLANK OPTYK!